Când am uitat să mai fim oameni? Trei tineri și-au bătut joc de un bărbat căzut în stradă, ziua în amiaza mare, în cartierul Ferentari din Capitală. Nu i-au întins o mână de ajutor, ci l-au lăsat să zacă pe un trotuar.
Un bărbat a zăcut mult și bine pe un trotuar din cartierul Ferentari, din București. Îmbrăcat într-un costum elegant, individul a căzut la pământ și nu s-a mai ridicat ceva timp. Cel mai probabil era în stare de ebrietate, însă chiar și așa nu este o scuză pentru oamenii care l-au văzut, au trecut pe lângă el și nu i-au întins o mână de ajutor. Mulți au uitat să facă un bine și să arate că le pasă de cei din jurul lor. Bărbatul era într-o stare nu tocmai bună și poate că avea nevoie de sprijin în acele momente.
Nimeni nu s-a oferit să-i sară în ajutor. Nimeni nu l-a trezit și nu l-a întrebat cum se simte. Nici nu l-au ridicat de jos, ci l-au lăsat să doarmă pe asfaltul rece. Fiecare om are probleme și fiecare încearcă să le rezolve așa cum crede de cuviință. Unii reușesc să-și ascundă suferința, iar alții reacționează în diferite feluri. Li se citește supărarea pe față sau își îneacă amarul în alcool, până nu mai pot. Se gândesc că poate uită de necazuri pentru câteva momente. Poate într-o situație asemănătoare era și bărbatul din situația cu pricina.
Trei tineri au dat un exemplu de „AȘA NU”, după ce l-au văzut pe individ în timp ce era căzut pe jos și nu i-au întins acestuia o mână de ajutor. Nici nu și-au văzut de drumul lor, nici nu l-au lăsat în pace. Au recurs la un gest revoltător și destul de rușinos. Au luat o bucată de carton și au scris mesajul următor: „Sunt puțin băut. Nu deranjați”. Apoi, l-au așezat fix lângă bărbatul care zăcea pe trotuar. Nu au încercat să vadă cum se simte și nici nu au sunat la 112 să raporteze situația. Au râs de toată situația și apoi au plecat. Mulți au uitat să mai fie oameni în ziua de astăzi.
Toți cei care recurg la astfel de gesturi trebuie neapărat să știe că legea îi pedepsește aspru. „Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunța de îndată autoritățile de către cel care a găsit o persoană a cărei viață, integritate corporală sau sănătate este în pericol și nu are putința de a se salva”, este o faptă care, potrivit Codului penal, se sancționează. Mai exact, pedeapsa este închisoarea de la trei luni la un an sau amenda penală.